De ontdekking van een Koninklijk Wari graf

Nu in National Geographic Magazine:

Vele historici beschouwen de Wari als de eerste grote cultuur van de Zuid-Amerikaanse Andes. Rond 700 na Christus, en vanuit hun hoofdstad nabij hedendaags Ayacucho (eveneens Wari genoemd, met naar schatting ongeveer 40.000 inwoners – het Parijs van die tijd was twee keer zo klein) breidden ze hun rijk snel uit. Ongeveer 800 kilometer van Wari botsten ze met de Moches. Hier, aan de kust ten noorden van Lima, bouwden ze een enorme necropolis, tegenwoordig El Castillo genoemd.

El Castillo was niet echt een geheim. Ruim een eeuw lang hielden plunderaars op zoek naar rijkdommen er huis. Niemand, behalve de Poolse archeoloog Milosz Giersz, dacht dat er nog wat te vinden viel. Slimmer dan iedereen, en gebruikmakend van een camera bevestigd aan een vlieger, vond zijn team iets, dat iedereen over het hoofd had gezien: de flauwe omtrek van begraven muren.

Wari Graf National Geographic

Het resultaat tot nog toe: de graven van 4 Wari-prinsessen, 54 andere edelen, 6 geofferden (waaronder een meisje van ongeveer 9 jaar oud), en vele voorwerpen die een nieuw licht laten schijnen op de Wari-expansie, zo’n 1200 jaar geleden…
Lees het complete artikel (in het Engels) op de website van National Geographic

Comments are closed.