Home » Zoutvlakte Uyuni en Nationaal Park Eduardo Avaroa

Zoutvlakte Uyuni en Nationaal Park Eduardo Avaroa

de zoutvlakte van UyuniDe zoutvlakte van Uyuni bezoekt u het best als onderdeel van een driedaagse tour. Natuurlijk is het ook mogelijk een kortere tour of zelfs een dagtour naar de Salar de Uyuni in te plannen. U maakt echter zoveel extra kilometers om in Uyuni te komen, dat het eigenlijk zonde van de tijd zou zijn slechts één dag op het zoutmeer te spenderen. Tijdens de 3-daagse jeeptour komt u ook in het Nationale Park Eduardo Avaroa, waarbij u van de ene verbazing in de andere zult vallen. De landschappen zijn tijdloos en overweldigend, een reis die u voert langs vulkanen, gekleurde bergen, meren vol met flamingo´s, geisers, bizarre rotsformaties en gekleurde meren waaronder de fantastische Laguna’s Verde en Colorada.

Het is belangrijk om vooraf wat meer te weten over Uyuni. Eduardo Avaroa, BoliviaHet beste om Uyuni samen te vatten is het gevoel dat wij daar altijd krijgen: alsof we aan het eind van de wereld geraakt zijn. Het is een klein dorpje (wij moeten altijd aan een kolonistendorpje denken), het kan er bitterkoud zijn (’s nachts makkelijk tot 10 graden onder het vriespunt en qua gevoelstemperatuur nog een stuk kouder) en op de tour zelf zit u op hoogtes van 3700 tot 4800 meter.

De Salar de Uyuni is ’s werelds grootste zoutvlakte met een Nationaal Park Eduardo Avaroa, Uyuni oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer en ligt op een hoogte van ongeveer 3650 meter boven zeeniveau. Gevormd uit enkele prehistorische meren, bedekken een paar meter zout een enorm zout binnenmeer, dat erg rijk aan lithium is.

Dag 1: de zoutvlakte van Uyuni
Vanuit Uyuni rijdt u eerst naar het zoutwerkers-gemeenschapje Colchani. Onderweg doet u eerst het zogenaamde treinenkerkhof net buiten Uyuni aan (alhoewel men er soms voor kiest om deze plek pas op de derde dag te bezoeken). Nadien rijden we naar het “eiland” Inca
zoutvlakte BoliviaHuasi met zijn enorme cactussen en zouthotel. Hier zult u lunchen. Hierna rijden we dwars over de zoutvlakte verder richting het dorpje San Juan waar u in de namiddag zult aankomen, dineren en overnachten.

Dag 2: nationaal park Eduardo Avaroa
De volgende dag rijdt u verder door de Altiplano-woestijn, met bezoeken aan de meren Honda, Hedionda, Ramaditas en Cañapa, meren waar u doorgaans veel flamingo’s te zien zijn. U rijdt langs de Ollaguë-vulkaan  en langs de veel-gefotografeerde “stenen boom” naar de Laguna Colorada, een zout meer in het nationaal park Eduardo Avaroa, nabij de grens met Chili. Dit meer bevat het mineraal borax, en de witte kleur tekent schitterend af tegen het rood van het water, veroorzaakt door rood sediment en pigment van algen. James’ flamingo’s komen hier veel voor, en in mindere mate den Andes en Chileense flamingo’s. Met (veel) geluk kunt u zelfs een puma of een Darwins nandoe spotten. Rond 17:00 komt u aan in Huayllajara, waar u zult dineren en overnachten.

Dag 3: terug naar Uyuni
Op de laatste dag staat u al om 05:00 uur ’s ochtends op, op tijd om een aantal nabijgelegen geisers te bezoeken. Alhoewel het ontzettend koud kan zijn in deze vulkanische regio, kunnen de heldhaftigeren onder u baden in kleine warmwater-poelen. Na bezoeken aan het groene en witte meer, Villamar, spectaculaire rotsformaties en het mijnwerkersplaatsje San Cristóbal arriveert u naar verwachting rond 17:30 weer in Uyuni. Aansluitend kunt u ´s avonds met de nachtbus of per vliegtuig doorreizen naar La Paz, wij raden u echter aan om na deze lange en zware dag een nachtje te overnachten in Uyuni, dat na drie dagen van afzien en buitenaardse ervaringen aan zal voelen als terugkomen op aarde.

Ook mogelijk: De driedaagse tocht van Uyuni naar San Pedro de Atacama (Chili):

U kunt er ook voor kiezen vanuit Uyuni de driedaagse tocht in San Pedro de Atacama te laten eindigen, een sympathiek woestijndorpje in een oase net aan de andere kant van de grens met Bolivia. Hier kunt u prachtige dagtochten maken o.a. naar de Tatio-geisers en een onvergetelijke zonsondergang ervaren bij de Maanvallei. Dit is vooral interessant als u uw reis in Santiago wenst te eindigen. Vanuit Calama, een mijnwerkersstad op twee uur rijden van San Pedro de Atacama vliegt u in twee uur naar de boeiende metropool Santiago de Chile, een waardig einde van een onvergetelijke rondreis.