Home » Zoutvlakte Uyuni en Nationaal Park Eduardo Avaroa

Zoutvlakte Uyuni en Nationaal Park Eduardo Avaroa

de zoutvlakte van UyuniVoor de zoutvlakte van Uyuni raden wij een driedaagse tour aan. Natuurlijk is het mogelijk om korte tours of zelfs een dagtour naar de Salar de Uyuni in te plannen. U maakt echter zoveel extra kilometers (en lange busritten) om in Uyuni te komen, dat het eigenlijk zonde van de tijd zou zijn slechts 1 dag op het zoutmeer te spenderen. Tijdens de 3-daagse jeeptour komt u ook in het Nationale Park Eduardo Avaroa met onder andere de fantastische Laguna’s Verde en Colorada.

Het is belangrijk om vooraf wat meer te weten over Uyuni. Eduardo Avaroa, BoliviaHet beste om Uyuni samen te vatten is het gevoel dat wij daar altijd krijgen: alsof we aan het eind van de wereld geraakt zijn. Het is een klein dorpje (wij moeten altijd aan een kolonistendorpje denken), het kan er bitterkoud zijn (’s nachts makkelijk tot 10 graden onder het vriespunt en qua gevoelstemperatuur nog een stuk kouder) en op de tour zelf zit u op hoogtes van 3700 tot 4800 meter.

De Salar de Uyuni is ’s werelds grootste zoutvlakte met een Nationaal Park Eduardo Avaroa, Uyuni oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer en ligt op een hoogte van ongeveer 3650 meter boven zeeniveau. Gevormd uit enkele prehistorische meren, bedekken een paar meter zout een enorm zout binnenmeer, dat erg rijk aan lithium is.

Dag 1: de zoutvlakte van Uyuni
Vanuit Uyuni rijdt u eerst naar het zoutwerkers-gemeenschapje Colchani. Onderweg doet u eerst het zogenaamde treinenkerkhof net buiten Uyuni aan (alhoewel men er soms voor kiest om deze plek pas op de derde dag te bezoeken). Nadien rijden we naar het “eiland” Inca
zoutvlakte BoliviaHuasi met zijn enorme cactussen en zouthotel. Hier zult u lunchen. Hierna rijden we over de zoutvlakte verder richting het dorpje San Juan waar u in de namiddag zult aankomen, dineren en overnachten.

Dag 2: nationaal park Eduardo Avaroa
De volgende dag rijdt u verder door de omringende woestijn, met bezoeken aan de meren Honda, Hedionda (waar u doorgaans veel flamingo’s ziet), Ramaditas en Cañapa. U rijdt langs de Ollaguë-vulkaan en over de zoutvlakte van Chiguana en langs de veel-gefotografeerde “stenen boom” naar de Laguna Colorada, een zout meer in het nationaal park Eduardo Avaroa, nabij de grens met Chili. Dit meer bevat het mineraal borax, en de witte kleur tekent schitterend af tegen het rood van het water, veroorzaakt door rood sediment en pigment van algen. James’ flamingo’s komen hier veel voor, en in mindere mate den Andes en Chileense flamingo’s. Met (veel) geluk kunt u zelfs een puma of een Darwins nandoe spotten. Rond 17:00 komt u aan in Huayllajara, waar u zult dineren en overnachten.

Dag 3: terug naar Uyuni
Op de laatste dag staat u al om 05:00 uur ’s ochtends op, op tijd om een aantal nabijgelegen geisers te bezoeken. Alhoewel het ontzettend koud kan zijn in deze vulkanische regio, kunnen de heldhaftigeren badderen in kleine warmwater-poelen. Na bezoeken aan het groene en witte meer, Villamar en San Cristóbal arriveert u naar verwachting rond 17:30 weer in Uyuni. Om 19:15 uur wordt u vervolgens naar de busterminal van Uyuni gebracht, voor uw nachtbus naar La Paz.