De zoutvlakte van Uyuni bezoekt u het best als onderdeel van een driedaagse tour. Natuurlijk is het ook mogelijk een kortere tour of zelfs een dagtour naar de Salar de Uyuni in te plannen. U maakt echter zoveel extra kilometers om in Uyuni te komen, dat het eigenlijk zonde van de tijd zou zijn slechts één dag op het zoutmeer te spenderen. Tijdens de 3-daagse jeeptour komt u ook in het Nationale Reservaat Eduardo Avaroa, waarbij u van de ene verbazing in de andere zult vallen. De landschappen zijn overweldigend, de tocht voert u langs actieve vulkanen, mooi-gekleurde bergen, meren vol met flamingo´s, geisers, bizarre rotsformaties en prachtige lagunes waaronder de schitterende Laguna Verde en Laguna Colorada.
Tijdens de tour verblijft u op hoogtes van 3700 tot 4800 meter en terwijl het overdag door de zon warm aanvoelt, is het ´s nachts bitterkoud met minima-temperaturen van tot -20 graden Celsius, de wind heeft hier vrij spel waardoor de gevoelstemperatuur nog lager kan liggen.
Dag 1: de zoutvlakte van Uyuni
Vanuit Uyuni brengt u waarschijnlijk eerst een bezoek aan het treinkerkhof net buiten Uyuni, alhoewel men er soms voor kiest om deze plek pas op de derde dag te bezoeken. Hierna rijdt u naar het zoutwerkersdorpje Colchani, waar lokale families het zout op artisanale wijze winnen en verwerken.
De Salar de Uyuni is ’s werelds grootste zoutvlakte met een oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer en ligt op een hoogte van ongeveer 3650 meter boven zeeniveau. Gevormd uit enkele prehistorische meren, bedekken een paar meter zout een enorm zout binnenmeer, dat erg rijk aan lithium is. Van januari tot en met april loopt de Salar onder water en verandert de zoutvlakte in een gigantische waterspiegel met surreële luchtreflecties. De jeeps kunnen dan niet te ver de zoutvlakte op, en het Inca Huasi eiland zult u dan ook niet kunnen bezoeken.
Nadien rijden we naar het “eiland” Inca Huasi met zijn enorme cactussen van wel 10 meter hoog. De cactussen groeien 1 cm per jaar, wat betekent dat de hoogste exemplaren meer dan 1000 jaar oud zijn, net zo bizar zijn de versteende koraalformaties die u hier aantreft, bewijs dat deze vlakte ooit deel uitmaakte van een gigantische binnenzee, wat ook het zout helpt te verklaren. Op deze bijzondere plek genieten we van de lunch al zittend aan tafels gemaakt van zout. Hierna rijden we dwars over de zoutvlakte verder richting het dorpje San Juan waar u in de namiddag zult aankomen, dineren en overnachten.
Dag 2: Van de Salar naar het Eduardo Avaroa Reservaat
De volgende dag rijden we via de Chiguana zoutvlakte. Over stoffige weggetjes banen we ons een weg omhoog en rijden we zuidwaarts. We passeren de actieve Ollaguë-vulkaan, de lagunes Honda, Hedionda, Ramaditas en Cañapa – meren waar doorgaans veel flamingo’s te zien zijn – en de veel-gefotografeerde “stenen boom” om uiteindelijk aan te komen bij Laguna Colorada, een roodachtig meer in het nationaal park Eduardo Avaroa, nabij de grens met Chili.
Dit meer bevat het mineraal borax, en de witte kleur tekent schitterend af tegen het rood van het water, veroorzaakt door rood sediment en pigment van algen. James’ flamingo’s komen hier veel voor, en in mindere mate ook Andes en Chileense flamingo’s. Met (veel) geluk kunt u zelfs een puma of een Darwins nandoe spotten. U overnacht vandaag in Huayllajara, aan de rand van de Laguna Colorada, waar u zult dineren en overnachten in zeer eenvoudige accommodatie.
Dag 3: Het Eduardo Avaroa Reservaat, terug naar Uyuni
Op de laatste dag staat u al om 05:00 uur ’s ochtends op, op tijd om een aantal nabijgelegen geisers te bezoeken. Alhoewel het ontzettend koud kan zijn in deze vulkanische regio, kunnen de durfallen onder u van een heerlijk warm bad genieten in een kleine thermale poel. Na bezoeken aan het groene en witte meer, Villamar, spectaculaire rotsformaties en het mijnwerkersplaatsje San Cristóbal arriveert u naar verwachting rond 17:30 weer in Uyuni. Aansluitend kunt u ´s avonds met de nachtbus of per vliegtuig doorreizen naar La Paz, wij raden u echter aan om na deze lange en zware dag een nachtje te overnachten in Uyuni, dat na drie dagen van afzien en buitenaardse ervaringen aan zal voelen als terugkomen op aarde.
Ook mogelijk: De driedaagse tocht van Uyuni naar San Pedro de Atacama (Chili):
U kunt er ook voor kiezen vanuit Uyuni de driedaagse tocht in San Pedro de Atacama te laten eindigen, een sympathiek woestijndorpje in een oase net aan de andere kant van de grens met Bolivia. Hier kunt u prachtige dagtochten maken o.a. naar de Tatio-geisers en een onvergetelijke zonsondergang ervaren bij de Maanvallei. Dit is vooral interessant als u uw reis in Santiago wenst te eindigen. Vanuit Calama, een mijnwerkersstad op twee uur rijden van San Pedro de Atacama vliegt u in twee uur naar de boeiende metropool Santiago de Chile, een waardig einde van een onvergetelijke rondreis.